Stort fokus på genbrug ved rydning og nedbrydning af Torvecentret og lejligheder

Vinduer, parketgulve, gipslofter og mange andre ting fra Torvecentret i Silkeborg og den tilstødende boligblok kan bruges i andre sammenhænge. Mange tons materialer får nyt liv hos private eller virksomheder, som kan bruge materialerne i forbindelse med andre projekter.

Hvis materialer kan genbruges og være til gavn for borgere eller virksomheder, skal det ikke blot destrueres, men have nye funktioner andre steder. Det er holdningen hos entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, som tømmer Torvecentret og boligblokken ved Fredensgade i Silkeborg for at omdanne arealet til Fredensgård – et nyt attraktivt område med lejligheder og erhvervslokaler.

Tidligere har A. Enggaard inviteret foreninger, borgere og virksomheder til – kvit og frit – at hente møbler, lamper, skabe og andre effekter fra Torvecentret, og der var stor interesse for at genbruge mange af de ting, der stadig var i centret.

Rydningen af ejendommene er nu kommet ind i en ny fase, og effekter fra lejlighedskomplekset og resten af effekterne i Torvecentret ryddes i samarbejde med nedbrydningsvirksomheden Kingo Karlsen, der sørger for, at glaspartier, parketgulve, jern og andre materialer anvendes til nye formål.

– Det er vigtigt for os, at så meget som muligt kan genanvendes, for vi har et stort fokus på bæredygtighed. Der er stadig mange ting i lejlighederne og i Torvecentret, som kan bruges i andre projekter, og det er nu op til Kingo Karlsen at få afsat tingene til borgere eller virksomheder, som er interesserede i at benytte træ, inventar, vinduer eller andet, som sagtens kan genanvendes, siger Ole Ruby Eskildsen, projektleder hos A. Enggaard.

For eksempel er egeparketgulve fra lejlighederne blevet renset, og de kan uden problemer bruges i andre bygninger. Store glaspartier fra torvecentret kan anvendes andre steder, og vinduer fra lejlighedskomplekset bliver demonteret og kan genbruges i eksempelvis sommerhuse og orangerier.

Nogle materialer kan ikke genanvendes i den form, de har nu, men køres til Kingo Karlsens modtagestation, hvor de bearbejdes. For eksempel bliver gipslofter knust og indgår i produktionen af nye gipsplader, trækonstruktioner bliver brugt til produktion af nye spånplader, mens beton knuses og bliver genanvendt som erstatning for stabilgrus i nye anlægsprojekter. For nylig er hjørneejendommen på grunden blevet revet ned, og beton og andet materiale fra bygningen bliver også genanvendt.

– Der er næsten ingen grænser for, hvad der kan genanvendes. Der er tale om temmelig store mængder – ikke mindst når man tænker på, at vi næste år håber at komme i gang med selve nedbrydningen af parkeringskælderen, Torvecentret og boligblokken, siger Ole Ruby Eskildsen.

Indtil videre har A. Enggaard fjernet hjørneejendommen ud mod Christian 8.s Vej, og når hele grunden er ryddet, begynder opførelsen af nye bygninger.

Vil du holdes opdateret om Fredensgård?
Dine kontaktoplysninger

  Byggehegn 1
  Kunstværker pryder byggehegn og fortæller om Fredensgård og Silkeborgs fremtid

  Lokale kunstnere har udsmykket byggehegnet ved Fredensgård, så forbipasserende i de kommende år kan nyde de flotte kunstværker, som blandt andet sætter fokus på det nye byggeri og Silkeborgs fremtid.

  Læs mere
  Fredenstårn 3
  Fredens Tårn bliver Silkeborgs nye pejlemærke

  Sidste år kunne entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard og pensionskassen PKA præsentere planerne for projektet Fredensgård midt i Silkeborg. Nu løfter aktørerne bag projektet sløret for, hvordan et 20-etagers højhus

  Læs mere
  Byggeplads NY
  Nu bliver trafikken normaliseret i Fredensgade

  Efter tre måneders renovering i Fredensgade kan byens borgere og erhvervsdrivende se frem til, at de ikke længere skal tage hensyn til, at der er vejarbejde i Fredensgade i Silkeborg.

  Læs mere

  Denne browser understøttes ikke længere

  Du skal skifte til en moderne browser, før funktionerne på hjemmesiden virker.

  Vi anbefaler at bruge en af de moderne browsere: Google Chrome eller Microsoft Edge. En af disse er sikkert allerede installeret på din computer, ellers kan du hente dem her:

  Det er under alle omstændigheder på tide at skifte, da Microsoft pr. 31. december 2019 ikke længere understøtter Internet Explorer. At surfe nettet via Internet Explorer udgør dermed en sikkerhedsrisiko for din computer og dit data.