Her er planerne for Fredensgård

Det gamle torvecenter midt i Silkeborg skal rives ned for at gøre plads til attraktive og moderne bygninger med forskellige former for erhverv, udadvendte funktioner og ikke mindst lejligheder, der henvender sig til dem, som vil bo tæt på butikker, dagligvareforretninger og byens kultur- og fritidstilbud. Boligernes placering og kvalitet har været afgørende for, at pensionskassen PKA har valgt at samarbejde med A. Enggaard om det store projekt.

Det tomme torvecenter på Fredensgade i Silkeborg skal erstattes af omkring 300 nye og tidssvarende lejligheder, som bliver attraktive for både unge, familier og seniorer. Derudover skal de nye bygninger rumme lokaler til forskellige former for erhvervsformål. Sådan lyder planen hos entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, som har indgået et samarbejde med pensionskassen PKA om projektet, der får navnet Fredensgård.

A. Enggaard har præsenteret projektet for kommunens administration og politikere, og hvis der kommer grønt lys til byggeplanerne, går nedrivningen af Torvecentret i gang så hurtigt som muligt.

– Vi glæder os til for alvor at komme i gang med Fredensgård, for det er et spændende projekt, som medvirker til at udvikle den centrale del af Silkeborg. Vi har lagt stor vægt på at opføre lejligheder og erhvervslokaler af høj kvalitet. Samtidig skal Fredensgård ikke kun være et sted, hvor folk bor. Vi kommer til at etablere gode rammer for fællesskab og aktiviteter, ligesom vi kommer til at arbejde målrettet og ambitiøst med gårdrummet, der er tiltænkt som en rolig og grøn lomme i byen, hvor man kan nyde en stille stund. Gårdrummet bliver offentligt tilgængeligt, så det er ikke kun beboerne, men derimod hele byen, der kan få glæde af det, siger projektudvikler Lars Thesmer Sørensen fra A. Enggaard.

PKA samarbejder i forvejen med A. Enggaard om byudviklingsprojekter i blandt andet Aalborg, Odense, København og Aarhus, og ifølge ejendomschef i PKA Nikolaj Stampe har det været oplagt at udvide samarbejdet til også at tælle Fredensgård:

– Sammen med A. Enggaard har vi bygget en lang række attraktive boliger i høj kvalitet flere steder i landet, og det bliver også tilfældet for Fredensgård. Boligerne får en central placering i Silkeborg, og derfor er vi meget opmærksomme på, at de selvfølgelig skal være tidssvarende, men at de også skal bygges med respekt for omgivelserne og bymidtens kulturelle og arkitektoniske kvaliteter, siger Nikolaj Stampe.

Ambitionen om at satse på kvalitetsbyggeri er den primære årsag til, at det gamle torvecenter, som har stået tomt i seks år, skal rives ned. Derudover skal boligblokken mod Christian 8.s Vej, punkthuset mod syd samt parkeringskælderen fjernes fra grunden.

– Vi har undersøgt forskellige muligheder for at opføre boliger på grunden og har vurderet, at det ikke er hensigtsmæssigt at renovere Torvecentret og indrette det til lejligheder. Det skyldes ikke mindst, at bygningen er meget bred, og det ville føre til dårligt lysindfald i lejlighederne, som kun ville blive belyst fra den ene side. Vi vil meget hellere bygge lejligheder med et godt og naturligt lysindfald fra begge sider, og det er muligt, fordi de nye bygninger er under halvt så dybe som Torvecentret, forklarer Lars Thesmer Sørensen.

Varierende boligstørrelser og gode rammer for byliv og fællesskab
Lejlighederne i Fredensgård spænder fra 2-værelses lejligheder på omkring 65 kvadratmeter til 4-værelses boliger på cirka 120 kvadratmeter. Et par af lejlighederne kan blive endnu større. Alle lejligheder over stueplan får altan – nogle af dem to – så beboerne kan få frisk luft og nyde vejret, når de er hjemme.

Bygningernes højde langs Fredensgade og Kirketorvet bliver fastholdt, som de er i den gældende lokalplan, hvis planen bliver endeligt godkendt af byrådet. Derudover opføres et 20-etagers højhus, som allerede er godkendt i den eksisterende lokalplan, på 70 meter. Projektet rummer også en parkeringskælder i to eller tre niveauer.

A. Enggaard og PKA bliver fødselshjælper for en bylivsforening, der tager initiativer, som kan bidrage til at styrke sammenholdet mellem beboerne. Der bliver for eksempel stillet lokaler til rådighed, hvor beboerne kan samles for at spille kort, spise, reparere cykler eller hvad der ellers er interesse for.

A. Enggaard og PKA afventer nu den politiske behandling af projektet. Dele af projektet er ændret i forhold til den VVM-tilladelse, som A. Enggaard fik i 2020, og byudvikleren har derfor søgt om en ny. Derudover er der søgt om dispensation fra lokalplanen vedr. antallet af etager, en forøgelse af byggehøjden på 2 meter ud mod Christian 8.s Vej samt til nedlæggelse af den tagterasse, der fremgik af det tidligere projekt. Terrassen skal i stedet flyttes til gårdrummet, og øsket om at øge bygningshøjden ud mod Christian 8.s Vej er fremsat, fordi det giver mulighed for at bygge tilbagetrukne penthouselejligheder, der giver variation og opdeling af facaden, og derved arkitektonisk passer sammen med de omkringliggende byggerier.

A. Enggaard håber at kunne at kunne gå i gang med nedrivningen af Torvecentret medio 2022.

Vil du holdes opdateret om Fredensgård?
Dine kontaktoplysninger

  Fredensgård - nedrivning (2)
  Stort fokus på genbrug ved rydning og nedbrydning af Torvecentret og lejligheder

  Vinduer, parketgulve, gipslofter og mange andre ting fra Torvecentret i Silkeborg og den tilstødende boligblok kan bruges i andre sammenhænge. Mange tons materialer får nyt liv hos private eller virksomheder,

  Læs mere
  Bilister skal kunne benytte parkeringskælder i Silkeborg under julehandlen

  A. Enggaard har længe været klar til at gøre parkeringskælderen ved Torvecentret klar til redrivning, men entreprenør- og byudviklingsvirksomheden vil holde den åben, så borgerne kan benytte den i forbindelse

  Læs mere
  Fredensgård_Punkthus nedrives
  Nu rives hjørneejendom ved Torvecentret ned

  Mandag den 31. oktober begynder entreprenørmaskiner at rive hjørneejendommen ved Torvecentret i Silkeborg ned. Ejendommen, som vender ud mod Christian 8.s Vej og Fredensgade, skal ikke være en del af

  Læs mere

  Denne browser understøttes ikke længere

  Du skal skifte til en moderne browser, før funktionerne på hjemmesiden virker.

  Vi anbefaler at bruge en af de moderne browsere: Google Chrome eller Microsoft Edge. En af disse er sikkert allerede installeret på din computer, ellers kan du hente dem her:

  Det er under alle omstændigheder på tide at skifte, da Microsoft pr. 31. december 2019 ikke længere understøtter Internet Explorer. At surfe nettet via Internet Explorer udgør dermed en sikkerhedsrisiko for din computer og dit data.